Reklama
 
Blog | Stanislav Kolařík

Betonová liga – neobyčejný fotbal

Kluci na zlínském sídlíšti si založili Ligu alternativního fotbalu. Měl to být jen takový projekt. Světe div se! Ono se to slušně rozvíjí.

Po celé zemi je plno sídlišť a mezi domy stovky plácků, trávníků a hřišťátek. A na hřišťátkách dětičky. Tak by to mělo být. Ale jak všichni dobře víme, není. Taková místa bývají většinou cílem vandalů nebo shromaždištěm různých individuí. "Naštěstí" drtivá většina z toho jsou obyčejní flákači co jen tak posedávají, kouří a řvou.

A právě jedno z takových hříšťátek je i "Beton". Plácek o rozměrech cca 5x10m s půlmetrovým obrubníkem a povrchem z draždic co. jak jsou už dlouho položené, tak fakt fest kloužou. Vždycky se tomu říkalo "Beton" a nepamatuju si nijak jinak. Prostřídalo se tu plno různých činností, byli tu skejťáci, hokej s tenisákem na bruslích i bez nich, v zimě tu (než zdražili vodu) býval led. Ale poslední dobou se tam stále více začali sdružovat kluci z okolí a hrát "betonový fotbal". Hraje se 2x5min systémem hracích dnů aby nakonec bylo odehráno 10x každý s každým dle modifikovaných pravidel malé kopané (více z pravidel).

Na začátku to byla jenom klukovská zábava, postavily se 4týmy vybraly příspěvky na putovní pohár a hrálo se. Jenomže projekt se neustále inovuje rozrůstá a propracovává. Nyní je to systém s propracovynými pravidly, organizační strukturou, dvěma identickými hracími plochami a 10týmy ze Zlína a okolí.Jde to až tak daleko, že v rámci ligy už existuje cosi jako clubbismus a role jednotlivých týmů. Když se řekne třeba BC Ajaccio alias "Napoleoni", tak si fanoušci vybaví tým založený na tradicích a zkušenosti. Když se řekne "Bären" (BT Grauen Bärenzwinger), tak to je tým složený z excelentních individualit. A tak bych mohl pokračovat dále. Aktuální sezona je plna nového očekávání, neboť došlo k reorganizaci a nárustu týmů na téměř dvojnásobek.

Reklama

více na: www.betonovaliga.estranky.cz

hrací plocha - "Dolni Beton" (foto: autor)

Proč o tom, ale píšu? Myslím že si kluci zaslouží trochu podpory v jejich snažení a hlavně zanedbané plácky si zasloží aby se našli lidi co na nich vytvoří něco podobného a pro plácky a hřiště důstojného. Vždyť tu mají být pro hru a ne pro shromažďování znuděné mládeže co kouří a nadává a maminky se bojí tam pustit své děti si hrát.